Wydział Architektury PP niczym zamek na górze. Z wizytą w królestwie nasypów

Wydział Architektury oraz Inżynierii Zarządzania PP na kampusie Piotrowo
Wydział Architektury oraz Inżynierii Zarządzania PP na kampusie Piotrowo

Zakończyła się budowa nowego gmachu Politechniki Poznańskiej na kampusie Piotrowo. Dlaczego jest zewsząd otoczony skarpami?

Czytaj też
Trzy różne spojrzenia na plac przed Dworcem Zachodnim – wyniki konkursu

Kampus Politechniki Poznańskiej na Piotrowie

Kampus Politechniki Poznańskiej na Piotrowie powstaje od kilkudziesięciu lat. Początek współczesnej zabudowie tego terenu dało wybudowanie centrum wykładowego i biblioteki w 2004 roku. Zaprojektował go Marian Fikus ze swoim zespołem. To pierwszy obiekt uczelni stojący od strony kanału ulgi. Od tego czasu powstał budynek wydziału chemii i centrum sportu.

Te dwa obiekty powstały już po uchwaleniu planu miejscowego (który obowiązuje od 2008 roku). Plan miejscowy zakłada dalszą zabudowę Piotrowa obiektami usługowymi. Najnowszy budynek uniwersytecki to siedziba Wydziału Architektury oraz Wydziału Inżynierii Zarządzania. Postmodernistyczny, biały gmach powstał w latach 2017-2020.

Wydział Architektury oraz Inżynierii Zarządzania widziany od strony Wydziału Chemii
Wydział Architektury oraz Inżynierii Zarządzania widziany od strony Wydziału Chemii

Wyświetl większą mapę

„Wyprzedzi epokę”

Nowy budynek ma trzy kondygnacje nadziemne i wysokość 12 metrów. Jest też jedna kondygnacja podziemna z parkingiem. Charakterystycznym (i w sumie jedynym) elementem elewacji są pionowe rzędy okien „wyciągające” budynek w górę. Projektant Sławomir Rosolski zadbał o ekologiczne walory inwestycji. Budynek jest niemal zeroenergetyczny. Dzięki pompom ciepła energia pochodzi z ziemi, a dzięki ogniwom fotowoltaicznym – ze słońca.

Rosolski twierdził w 2016 roku:

To będzie budynek wyprzedzający epokę

Inwestycja Politechniki Poznańskiej nie ograniczała się wyłącznie do wybudowania siedziby dla dwóch wydziałów. Jednocześnie wybudowano dwa duże parkingi. Znajdują się w głębokim wykopie. Są tymczasowe, gdyż zgodnie z planem miejscowym mają tam powstać kolejne budynki uniwersyteckie. Nowy plan miejscowy uchwalony w 2020 roku zwiększa ich wysokość – z 12 do 18 metrów.

Parking, a na nasypie - nowy budynek Politechniki Poznańskiej
Parking, a na nasypie – nowy budynek Politechniki Poznańskiej

Czytaj także

Królestwo skarp i nasypów

Dlaczego krajobraz wokół nowego obiektu jest pełen nasypów i skarp? To efekt koncepcji zagospodarowania kampusu. Wszystkie obiekty uniwersyteckie mają powstać na tym samym poziomie, wyrównanym względem poziomu ulicy Piotrowo. Im bliżej kanału ulgi i Cybiny, tym pierwotna wysokość gruntu niższa. To oznacza, że kolejne obiekty uniwersyteckie będą stać na wysokich nasypach, tym wyższych im bliżej kanału ulgi.

Dlatego siedziba Wydziału Architektury oraz Wydziału Inżynierii Zarządzania wygląda niczym zamek na górze. A w fosie zamiast wody stoją samochody na parkingu 😉

Jeden z dwóch naziemnych parkingów. Uważny czytelnik zauważy, że budynek Poznańskiego Centrum Superkomputerowo-Sieciowego także jest wyrównany względem poziomu budynków PP
Jeden z dwóch naziemnych parkingów. Uważny czytelnik zauważy, że budynek Poznańskiego Centrum Superkomputerowo-Sieciowego (z lewej) także jest wyrównany względem poziomu budynków PP
Mapa wysokości Piotrowa (kolorystyka jak z typowej mapy fizycznej). Niebieskimi strzałkami zaznaczono spadek wysokości względem poziomu budynków Politechniki Poznańskiej
Mapa wysokości Piotrowa (kolorystyka jak z typowej mapy fizycznej). Niebieskimi strzałkami zaznaczono spadek wysokości względem poziomu budynków Politechniki Poznańskiej

Po co w taki sposób wyrównywać poziom budynków? Czy nie taniej byłoby budować kolejne obiekty na poziomie gruntu, bez nasypów? Idea była taka: wszystkie gmachy uniwersyteckie będą połączone betonowymi kładkami dla pieszych. Ruch samochodowy miał się odbywać wyłącznie na poziomie -1, poniżej tych stref pieszych. Autor koncepcji, Marian Fikus, chciał w ten sposób uzyskać separację ruchu pieszego od samochodowego.

Być może z tego względu ani od strony wydziału chemii, ani od strony „bulwarów” przy kanale ulgi, nie posadzono ani jednego drzewa. Skoro teren ma być docelowo pełen kładek, to zabraknie miejsca dla drzew.

Jedna ze skarp - Wydział Architektury Politechniki Poznańskiej
Jedna ze skarp, a w tle schody
W tym narożniku, zgodnie z planem miejscowym, znajduje się akcent architektoniczny. Czyli "wyeksponowany fragment budynku bądź odcinek elewacji istotny w kształtowaniu przestrzeni"
W tym narożniku, zgodnie z planem miejscowym, znajduje się akcent architektoniczny. Czyli „wyeksponowany fragment budynku bądź odcinek elewacji istotny w kształtowaniu przestrzeni”. Zdjęcie z lutego 2020

Wszystkie zdjęcia zrobiono na początku czerwca 2020 (chyba, że zaznaczono inaczej).

Polecamy na sąsiednim Ostrowie Tumskim:


Dołącz do nas na FacebookuTwitterzeWykopie i Instagramie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: